Jump to content
Sign in to follow this  
Sontii

Bitcoin, cryptocurrency

Recommended Posts

Sziasztok!

Érdekelne a véleményetek a kriptopénzekről illetve a Bitcoinról.

Ki hogy látja a jövőjét? Az emberiség saját maga alatt vágja vele a fát (energiapazarlás, klímaváltozás), vagy ez a jövő digitális aranya, készpénze?

Mit gondoltok, a Bitcoin tényleg innovál vagy csak egy spekulatív eszköz ami a gazdagok játékszere?

Milyen olyan eseményt tudtok elképzelni ami lassan vagy akár egyik napról a másikra megölheti a rendszert?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1, Nincs mögötte valódi érték -> csak spekulációs eszköz.

2, A környezetre egyértelműen káros, mivel a bányászatnak nagy az energiaigénye, amit gazdaságosan leginkább a kínai szénerőművekből lehet fedezni.

3, A végét a szabályozás jelenti. Egyfelől mivel bevett eszköze az illegális üzleteknek, pénzmosásnak a követhetetlensége miatt. Másfelől jönnek a hivatalos "elektronikus" pénzek, elektronikus jüan már  van,  euró  is készül, melyek átválthatók valódi  pénzre(van értéke) és illegális  pénzmozgások problémáját  is megoldja. Törvényes alternatíva mellett csak egy tollvonás a hagyományos kripto pénzek betiltása a legális kereskedelemben, használatuk kriminalizálása.

 

Avagy kreatív ötlet volt, amíg kicsiben ment a neten senki nem mozdult rá aki számít, de amint túl nagyra  nőtt és hatással kezdett lenni a világgazdaságra, nem hagyják hogy konkurenciája legyen a hagyományos pénzügyi rendszernek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1, Érdekes kérdés ez a mögöttes érték. A forint mögött mi a fedezet? Semmi. Az USA épp most nyomtat 1,900,000,000,000 dollárt a levegőből. Hihetetlenül elinflálja a dollárt, miközben a bitcoinnak deflációs természete van.

2, A kormányok hatásköre volna, hogy megregulázzák a bányászatot, legalább bizonyos %-ban zöld energia felhasználására kötelezni őket.
Érdekes, hogy sokan egyből a környezetre káros hatásait látják meg, de nem jut eszükbe mennyi mindenre pazaroljuk teljesen feleslegesen az energiát. Csak hogy néhány példát említsek: rengeteg gamer pc, rengeteg légkondícionáló, aranybányászat.

3, A szabályozás nem feltétlen rossz mint említettem. Ezek az államilag támogatott kriptopénzek csak megerősítik a bitcoin és hasonlók létjogosultságát. Betiltani be lehet, más kérdés az, hogy lehetséges-e betartatni. (nem igazán) Ugyanakkor kérdéses, hogy a tiltás is milyen hatással lesz az árfolyamra. Sokan gondolják úgy, hogy ez csak csökkentené a bizalmat a kormányok iránt. Ami az árfolyamra is jótékony hatással volna.

Ha megnézzük az utóbbi 20-30 évet, egyre nagyobbak a gazdasági különbségek a társadalomban. Az alsó 50% egyre kevesebbet birtokol, a felső 1% pedig egyre többet pont az infláció miatt ugyanis ők tehetik meg, hogy olyan eszközökbe fektetnek amik nem inflálódnak sőt ezzel szemben akár még nőhet is az értékük. 

Érdekes gondolat az is, hogy ez az inflációs környezet amiben most élünk az embereket a költekezésre ösztönzi, hisz senki nem akar olyan pénzen ülni ami folyamatosan veszít értékéből. Vannak ennek jó és rossz oldalai is, de a környezetre semmiképp nincs jó hatással. Ha tudnám, hogy van egy bitcoinom aminek az értéke hosszú távon biztosan nő, akkor nem fogyasztanál annyira esztelenül mint ahogy most teszed. Ezek a deflációs pénzek sokkal inkább spórolásra, visszafogásra ösztönöznek ami a környezetünkre jó hatással van.

Elképesztő mértékben vásárolják be magukat az óriáscégek a digitális valutákba.

Érdekesség képpen a Tesla 1.5 milliárd dolláros btc vétele többet hozott nekik csak eddig a konyhára mint az összes eddigi eladott autóikból származó haszon.

Edited by Sontii
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. A fedezete egy új kriptovalutának, ha nem átverés, általában egy ígéret, hasonlóan a részvényekhez. (pl. fejlesztés finanszíroz vele a kibocsátó cég)

2. A bányászatot úgy tudják szabályozni, ha korlátozzák a fejenként felhasználható áram mennyiségét, amivel csak azt érnék el, hogy mindenki céget alapítana rá és hirtelen gyárban dolgozna.

3. Betiltani felesleges, a blokklánc technológiában sok lehetőség van még, amit nem használunk ki rendesen. A szabályozásnak az átverések megakadályozására kell törekednie.

4. Az inflációt a bérek a növekedése ellensúlyozza alapvetően(a válság speciális téma).

A bitcoinnak úgy próbálnak valós értéket csinálni, hogy egyre több helyen fogadják el fizetőeszközként. Szerintem hatalmas lufi jelenleg, de bármelyik kriptovaluta át tudná venni a szerepét, amiben ekkora befektetői bizalom van.(de ezt nehéz felépíteni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sontii

1, A forint mögött az a fedezet, hogy törvényes fizetőeszköz. Nap nap után le tudsz menni a boltba és venni belőle kenyeret. Az usd ugyan ez csak nagyobb volumenben, mivel több helyen tudod árura váltani a forint tömeghez képest elképesztő mennyiségben.

2, A zöld energiaforrás nem folyamatos termelés(a tárolás gazdaságtalan), ráadásul mivel viszonylag új is ezért túl drága erre a célra.

  (Akit érdekel  a téma olvasson utána mi a helyzet a német villanyszámlákkal ebben a nagy zöld mókában)

 

+1

- Musk vásárol bitcoint  egy nagyobb összegért

- Ki írja valahová, hogy bitcoin

- A naív emberek elkezdik vásárolni, felhajtva az árfolyamot

- Musk eladja a sajátját, némi profittal

Elonunk mindig is egy nagy svindler volt, rengeteg szerencsével...

Edited by Phalanx

Share this post


Link to post
Share on other sites

A bitcoin is törvényes fizetőeszköz. Ugyanis nem törvénytelen. Attól mert nem hivatalos valutája egy országnak sem attól még lehet vele fizetni ha valaki elfogadja. Ha te elfogadod mert úgy gondolod neked ez jó, akkor fizethetek egy darab kagylóval is valamiért amit te nyújtasz és nekem szükségem van rá.

Lehet, hogy jelenleg rövidtávon nem megtérülős a zöld energia, de kétségtelen, hogy a szénégetés nem a jövő.

Talán előbb utóbb eladja legalább egy részét, kitudja, de úgy gondolom azok a coinok biztosabb kezekben vannak mintha te vagy én vettük volna.

Nem gondolom, hogy a tesla rövidtávon eladná a coinjait, akkor nem fogadná el mint fizetőeszköz pl az autóikért.

De ha el is adja azzal sincs baj. Mind azért vesszük, hogy valamivel többet érjen később majd amikor eladnánk legalább egy részét,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spekulációs eszköz, annak buli aki napi szinten játszik vele és le tudja húzni vele a hívőket.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orvosi adatok tárolása, választórendszerert lehet rá építeni, pénzügyi adatok tárolása és szerintem még lehetne sorolni. Ugye ezek nem olyan jelentéktelen dolgok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ezek olyan adatok, amelyeket nem lenne  szabad elosztva tárolni még kódolva sem.  Mert amihez fizikailag hozzá lehet férni az gyakorlatilag védtelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te is birtokolhatsz egy személyben blockchaint. A blockchain nem azt jelenti, hogy publikus és mindenki számára hozzáférhető. Sokkal inkább a láncon tárolt adatok teljesen egyedi azonosítójának egymásból következését. A meghamisíthatatlanságot garantálja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szerintem a közeljövőben biztosan nem. Talán valamivel enyhülni fognak az árak miután mindenhol vége lett (ha vége lesz) a korona vírusnak, de az még sok hónap.

Egyébként sem igazán értem ezt a siránkozást, hogy milyen drágák a videókártyák mikor az átlag ember a telefont 2 évente legalább cseréli + előfizetés stb, miközben PC-t az ember szerintem ennél jóval hosszabb távra vásárol. Be kell látni és el kell fogadni, a gamerkedés is egy hobbi amire költeni kell ugyanúgy mint mikor sportolni jár az ember. Főleg ha valakinek arra van igénye hogy minden új játékot full grafon játsszon. Ennek ez az ára. Lett egy olyan felhasználása a PC egyik alkatrészének ami eddig nem volt, megnőtt a kereslet, a kínálat pedig viszonylag fixnek tűnik egyelőre. Ez felhajtja az árat és ennyi. Egyébként úgy tudom ezeknek a chipeknek a gyártását 80%-ban egyetlen kínai cég fedezi.

Lassan új PC vásárlása előtt állok de egyáltalán nem szúrja a szemem, hogy ennyibe kerülnek a kártyák. Jelenleg ennyit érnek és ez rövid távon nem fog változni.

Edited by Sontii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szerintem ha vége lenne a járványnak akkor az emberek inkább kimozdulnának, nem pedig szobában játszós dolgokra költenének többet. Ha lecsökken a kínai igény a kártyákra akkor több jut a játékosoknak, ami jótékony hatással lesz az árakra. Mi több, ha be kell zárni a farmokat, akkor iszonyú mennyiségű használt kártya fog piacra kerülni, hogy kivegyék belőle a pénz amit még lehet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ez arról szól, hogy innen is dellát akarnak lenyúlni a kormányok. Szerintük a szabályozás = adóztatás. Kicsit vicces, hogy a biztonság szavatolását emlegetik. Inkább az fáj nekik, hogy ebből nem tudnak zsebre tenni. Az összes komolyanvehető tőzsde kér már személyitől kezdte telefonszámon át szelfiig minden adatot. Amelyikek nem, azok nem kevés kockázatot hordoznak magukkal és egyébként sem az usa-ból vagy eu-ból működnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Egyfelől valóban az adóztatás ami jogos szerintem mert nem apróról van szó. Másfelől anonim módon lehet vele pénz mozgatni, ami lehetőséget teremt a pénzmosásra és kézenfekvő (árnyék)pénzügyi rendszer az illegális üzletekhez.  Nem az alapján  kell megítélni a helyzetet, hogy Pistike egy kártyával otthon próbál egy kis  zsebpénz összeszedni hanem, hogy mekkora lehetőséget teremt azoknak a sz*ralakoknak, akik az árnyékból élősködnek mindenki  máson.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ez a PoW már elég elavultnak számít. Az ethereum is át áll PoS-sa. Nekem ebből van a legtöbb. De ez a tárhelyen alapuló validálásos módszer sem rossz. Remélem sokan felfigyelnek rá és felhajtódik a Burst coin ára is ami ugyan ezt a módszert használja. Még pár éve bányásztam belőle :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi meg azt reméljük, hogy nem figyelnek fel rá, és nem lesz a RAM és az SSD ára is az egekben :)

Arról nem is beszélve, hogy nincs rá garancia hogy a BitCoin bányászok kezdenék el, és váltanának erre, ha meg melléjük jönnének még ezek is, hiába kisebb az energia igénye, még tovább nőne az eleve magas fogyasztás. Vannak országok ahol már most vizhiány van, milyen jó lenne megfejelni egy energiahiánnyal is (btw ezt a vízhiányt az egész világ érzi, mivel a TSMC emiatt nem termelhet 100%-os capacitással, és emiatt van a chip shortage).

Milyen jó is lesz ha még mélyenbbre sülyedünk, én tuti nem a nukleáris erőmű hütővízét venném el, mikor megnövekszik az ez igénye, mert több áram kell, hanem a többiekét, pl TSMC, azaz még nagyobb chip shortage lehet, pompás jövőkép.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jelenleg két nagypályás coin létezik. Bitcoin és Ethereum. A top 100 altcoin-ból 90+ az Ethereum hálózatán fut. Egyre inkább úgy tűnik ez fogja átvenni az uralmat a teljes piacon. Az Ether pedig nem PoW, szóval úgy tűnik ennek a hatalmas energiaéhségnek vége lesz, vagy csökkenni fog. Azt sem hiszem, hogy az emberiség a crypto miatt halna szomjan. De ha mégis, akkor ez lehet gcinek hangzik de szeretném kivenni a részem belőle és nem csóróságban leélni a hátralévőt. Annyi minden fölösleges dologgal basszuk el az időnket, környezetünket, klímát, hogy ez az egy már pont nem szúrja a szemem. De ha igazad lesz és tényleg az a jövő, hogy csilliárdba fognak kerülni a gépalkatrészek akkor a helyzet nyertesei azok lesznek akik időben "beszálltak" ebbe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...